Agenda

okt
6
zo
2024
Beleef het concert Zarjanka @ Fluxus Cultureel Centrum
okt 6 @ 14:30 – 16:15

Beleef het concert door de zanggroep Zarjanka o.l.v. Irina Raspopova. Religieuze en volksliederen uit Rusland en Oekraine, kozakken liederen a cappella en met de begeleiding van balalaika.

Reservering van de kaarten is via mail: raspopova@gmail.com
Betaling: 30 minuten voor het concert in het concert gebouw.
P.S. kinderen tot 12 jaar gratis.

dec
15
zo
2024
Orthodox Kerstconcert @ Kerkje op het Heuvel
dec 15 @ 14:30 – 16:15

Orthodox Kerstconcert door de zanggroep Zarjanka o.l.v. Irina Raspopova.Tijdens dit concert kunt u ervaren hoe de dorpelingen in Oekraine en Rusland met hun prachtige, veelsoortige volksliederen en dansen de wintertijd beleven en het kerstfeest vieren.

13 gedachten over “Agenda

 1. Hallo Irina,

  Ik ben blij dat ik mee kon doen aan het Paasconcert op 31 maart 2013 in Utrecht.
  Ik heb helaas niet voor de volle 120% kunnen genieten van het concert omdat ik toch bang was dat mijn stem raar zou doen vanwege de verkoudheid en keelpijn.
  Maar toch heb ik heel erg genoten van de liederen, jouw leiding, en van het publiek.

  Er waren ongeveer 115-120 mensen in de kerk. Een mooie opkomst voor een Paasconcert.
  Het was leuk om te zien dat er zoveel interesse was voor onze zang en voor de twee iconen van Tonny de Munk.
  Dat was een goede aanleiding voor de mensen om langer te blijven in de kerk en dus ook voor persoonlijke ontmoetingen.

  Ik sprak met een mevrouw die zelf oudhollandse liederen zingt, oude muziekinstrumenten bespeeld, en een cursus Chinees volgt.
  Zij gaf aan dat ze kon zien dat wij ons goed inleefden in de muziek en het verhaal dat gezongen wordt. Ze had gezien dat wij ons best deden om goed te articuleren en had ook begrip dat wij in zo’n moeilijke taal moesten zingen. Zij was zeer geboeid door de veelzijdigheid van de Russische volksmuziek en de volksimprovisatie die er in zit. Zij vond beide delen van het concert erg mooi. Ze had al eerder op de Zarjanka website gekeken.

  Ik sprak ook met een andere mevrouw en haar vriendin. Ze waren voor het eerst bij ons Kerstconcert geweest. Deze mevrouw zingt Oekraïense liederen. Ze vond de religieuze liederen het mooist. Ze had op de website van Zarjanka gekeken en vroeg om informatie over het zangweekend in Amersfoort. Haar vriendin zegt dat ze daar heen moet gaan. Ze twijfelt omdat ze denkt dat iedereen daar een voorsprong heeft met Russische zang en dat ze dan niet goed mee kan doen. Ik heb natuurlijk geprobeerd haar twijfels hierover weg te nemen en aangegeven dat het juist nu in juli een Oekraïens zangweekend wordt en dat wij daar allemaal met nieuwe liederen starten. Ik hoop dat ze zich zal opgeven en dat haar vriendin haar nog een zetje geeft om mee te doen aan dit weekend.

  Twee andere dames gaven aan dat vooral de religieuze liederen zo veel indruk hadden gemaakt. Met name Stradal’naja maty had bij hen veel emoties opgeroepen. Ze hadden gezien en gevoeld hoe expressief deze pijn en het medelijden was van de moeder bij het zien van haar zoon aan het kruis. We kregen een compliment dat we dat met zoveel overtuiging in dit lied hadden gelegd. Een van de dames zei dat ze zelf de tranen had laten gaan vanwege haar emotie bij dit lied. Ook vonden ze Prishla Samarjanka erg mooi, vanwege die grote lange meneer in het midden die op Christus leek en zo mooi solo zong!

  Een ouder echtpaar was heel tevreden over het concert. Het was hun eerste keer en het leek hun wel leuk om een Russisch Paasconcert mee te maken. Ze hadden geen idee wat het zou worden. De religieuze liederen spraken hun het meeste aan. Mevrouw was ook een beetje emotioneel geworden bij een paar religieuze liederen “die zo mooi klonken in deze kerk”. Zij waren verbaasd over de grote verscheidenheid aan soorten dorpszang in het tweede gedeelte van het concert. Ze kenden de website niet.

  Beste groet,

  Koos van Staveren

 2. Beste zangers,

  Op verzoek van Irina stuur ik jullie nog even de reactie van twee dames
  uit het publiek, afgelopen zaterdag op 14 december, in het winkelcentrum in Veenendaal.
  Het waren de twee dames met roze sjaals, misschien kan je ze je nog
  herinneren.
  Een van de dames zei:
  “U bent een sieraad. U bent met uw koor een voorbeeld. Ik kan het niet
  goed zeggen, maar wat uw koor brengt en in de harten van mensen openmaakt,
  zo zouden mensen moeten zijn. Nogmaals, u bent een voorbeeld en een
  sieraad.”
  Ik merk nu dat ik haar woorden niet goed met diezelfde emotie kan
  opschrijven, maar ik hoop toch dat het overkomt. Ik heb haar een knuffel
  gegeven. Ik vond het zelf ook een heel plezierig concert en een mooie
  afsluiting van ons jaar.

  Groet en tot vrijdag of tot volgend jaar,

  Annelies van Balfoort

 3. reacties op het jubileumconcert 23 november 2013:

  29.11.2013

  Hoi Irina,

  Ik wil je nog even complimenteren met het leuke concert vorige week zaterdag. Je mag zeker trots zijn op de jaren dat je in Nederland je muziek naar de mensen gebracht hebt middels cd’s optredens, workshops enz..

  Ik vind het heel leuk dat jullie in al die landen zo’n succes hebben met Nederlandse liederen. De hele week ben ik al vol overtuiging Komt nu met zang van zoete tonen aan het zingen.

  Jaren geleden heb ik van Henk eens een lied doorgestuurd gekregen wat hij bij een workshop van Folkorn heeft geleerd misschien iets voor jullie? Ik stuur het hierbij mee.

  groet,

  Nienke

 4. reacties op het jubileumconcert 23 november 2013:
  24.11.2013

  Irina, gefeliciteerd!

  De toespraak van de wethouder was een mooie ode aan je werk en je leven in Nederland!! En zo is het.
  Het resultaat was mooi gepresenteerd met de videopresentaties en het gezang van de groepen. Jullie zagen er mooi uit en wat deed Koos het goed! Ik heb genoten (ook bijzonder om publiek te zijn!). Jouw zang heb ik ook volop genoten!

  De oorbellen als dank voor alles lessen en het Russisch leven dat ik mocht meegenieten (zoals de weekenden in de Weyst) en de ongelooflijk bijzondere reizen! Ik hoop dat je ze mooi vind. Mocht je twijfelen- ik kan ze ruilen. Laat het me weten!!

  Graag kom ik nog naar de zangweekenden in Amersfoort-ook om kontakt te houden-dat zou ik fijn vinden.
  Misschien af en toe een zondag?? Maar of dat past?

  Ik hoop dat je nageniet van de avond en wens je voor de volgende twintig jaar volop inspiratie en mooie ontmoetingen!!!!!!!!!!

  Veel liefs, Veerle

 5. Oudewater, 03-04-2010,

  Aan het koor Zarjanka,

  Hallo Irina,

  Het is wat laat dat ik reageer, maar er was voor mij nog meer te doen dan de Palmtocht.
  Maar nu dan toch mijn reactie op jullie optreden in Oudewater.
  Het is een buitengewoon mooi optreden geweest. De gezangen uit de Ortodoxe ritus zijn erg mooi om naar te luisteren. Het waren er meer dan ik had verwacht. Ook mijn bewondering voor jullie dat je dat allemaal uit het hoofd kan zingen. Ik kan natuurlijk niet beoordelen of de woorden juist worden uitgesproken, maar als het niet goed gaat dan hoor je dat al gauw aan het geheel van de zang.
  We hebben veel positieve reacties gekregen op jullie vertolking van het Russische Ortodoxe lied. En wie weet komt er nog eens een vervolg.
  Nogmaals, hartelijk dank voor jullie optreden.

  Met vriendelijke groeten aan alle koorleden,
  Namens het IKO Arnold Klever.

 6. Folklore ensemble Zarjanka, 8 april 2012
  09
  maandag
  apr 2012
  Toegevoegd door Olga de Kort in Recensies ≈ 5 reacties
  TagsVolksmuziek
  8 april 2012. St.Willibrordkerk, Utrecht. Christos voskrjesje! Russische folklore ensemble Zarjanka o.l.v. Irina Raspopova m.m.v. Grigorij Bogomolnyi (accordeon). Programma: Deel 1. Religieuze muziek (met o.a. Christos voskrjesje! Miroe zastoepnitsa, Stradalnaja maty, Alieluja, Oj ty, kel’ja moja), Deel 2. Kozakkenliederen (met o.a. Oj vjeniki, Koeda ljetisch’ty koekoesjetsjka).

  Op zichzelf heeft de Utrechtse Willibrordkerk al voldoende aan zijn eigen kleuren om een nieuwkomer te verrassen. Op eerste paasdag kreeg de rijkversierde kerk nog extra kleur door een optreden van het folklore ensemble Zarjanka onder leiding van de Russische zangpedagoge Irina Raspopova. Al bij de ingang viel het oog op de tafel met een met grote bloemen bedrukte sjaal en vrolijk beschilderde Russische prullaria. Overal in de kerk liepen de in authentieke Russische kostuums gestoken ensemble leden. De concertbezoekers keken hun ogen uit naar de vrouwen in klederdracht van de Zuid-Russische regio’s en de mannen in Koeban-Kozakken tenues.

  In een ruim 1,5 uur durend programma zong het kleurrijk geklede gezelschap van 12 zangers geestelijke en wereldlijke volkliederen uit Zuid-Rusland, gevolgd door traditionele Kozakkenliederen en liederen van Russische zigeuners. Eén voor één authentieke onbewerkte liederen, gezongen volgens eeuwenoude tradities die nog in stand worden gehouden in de Kozakken-dorpen en door de na de 17e-eeuwse vervolgingen overgebleven groepen Oudgelovigen. De Zarjanka-liederen werden door Irina Raspopova en haar man, de Amerikaanse antropoloog Jovan Howe, verzameld tijdens de expedities door Zuid-Rusland, en werden bewust niet ‘gearrangeerd om aan bepaalde smaak tegemoet te komen’. Het programmaboekje waarschuwde voor dissonanten en nasale klanken die voor westerse oren wellicht heel vreemd zouden klinken.

  De open, uit volle borst gezongen klanken, met veelvoudige overgangen van borst- naar kopregister en het gebruik van falset passen inderdaad niet bij klassieke standaarden van ‘mooi’ zingen. Maar wat is ‘mooi’? Voor mij klonken ze mooi in hun natuurlijkheid en eerlijkheid. Misschien komt het door de herinneringen aan de zang van mijn familie. Er was altijd een reden om te zingen: een verjaardag, bruiloft, begrafenis of een bezoek van een ver familielid. Als kind keek ik gefascineerd toe hoe er uit het niets de meest gecompliceerde liederen ontstonden. Het was meestal mijn tante, gezegend met een dijk van een stem, die de eerste regel inzette, de anderen vielen na een paar maten in, steeds op andere toonhoogte, vrij improviserend over de hoofdmelodie. Het lied groeide, werd steeds krachtiger en mondde tot een vier-vijf-zes-stemmige polyfonie uit. Niemand van deze zangers had een muziekopleiding of zanglessen gevolgd, maar ze voelden moeiteloos alle octaven, kwinten en tertsen aan, en wisten hoe ze een melodie met versieringen konden verfraaien, een kooradem toepassen, een bourdon verplaatsen of hoge bovenstemmen toevoegen. Keer op keer maakten ze met hun ongeschoolde stemmen meesterwerkjes, rijk aan boventonen, complexe patronen en vrije improvisaties. Ik keek altijd zwijgend toe hoe ze met hart en ziel in de zang opgingen. Zelf durfde ik nooit mijn stem toe te voegen, bang dat het niet zo ‘mooi’ zou klinken.

  De zang van het uit Nederlanders bestaande folklore ensemble Zarjanka voegde zich bij de herinnering aan de stemmen van mijn inmiddels bijna allemaal overleden familieleden en familievrienden. Er zijn geen opnames en geen foto’s uit die tijd overgebleven, en zelfs de herinneringen over de stemmen en feestelijke vreugde die de samenzang met zich meebracht waren bij mij al lang vervaagd. Totdat het ensemble Zarjanka begon te zingen. ©OlgadeKort/RMiN, 2012.

 7. Optreden 19 oktober jl.
  Postvak IN
  x

  frans kanaar
  31 okt. (5 dagen geleden)

  aan mij
  Beste Irina,

  Ik heb je beloofd nog een reactie te geven op jullie optreden op bovengenoemde datum in Huis Kernhem in Ede.

  Het is een verrassende en heel plezierige ontmoeting geworden van ons publiek met het koor Zarjanka.
  Een gevarieerd en wervelend programma met goede uitleg. Vooral de regelmatig wisselende klederdracht en de daarbij getoonde dansen zijn buitengewoon geslaagd.
  Niet te vergeten jullie stemmen en de goed accordeonbegeleiding: een openbaring!
  Ons publiek heeft zeer genoten en dat wel van 12 tot 14 uur!
  Wij zijn zeer tevreden!

  Succes met jullie activiteiten!

  Met vriendelijke groeten

  Frans Kanaar

  Huis Kernhem Ede

 8. Lieve zangers,

  Dankjewel voor het prachtige concert dat jullie hebben verzorgd in Zeist.
  Het was luxe om nu eens tussen het publiek te zitten en zonder enige
  stress te luisteren naar de bekende liederen. Het was goed, en des te
  beter begrijp ik Irina’s lessen: het diminuendo is heel erg belangrijk.
  Jullie straalden een gezellige sfeer uit, dat goed door het publiek werd
  opgepakt.
  Ja, ik mis jullie en het weerzien was goed. Ik ga in januari nog niet
  meedoen met de repetities maar ben wel van plan om naar de cursus te
  komen.

  Heel fijne kerstdagen en alle geluk, gezondheid en voorspoed gewenst in 2016.

  Annelies van Balfoort

 9. Dag Irina,

  Ik had je na afloop van het concert gisterenmiddag (20.12.2015) nog willen feliciteren met de uitvoering. Dat is niet gelukt. Ik heb genoten van jullie koorzang en in het bijzonder van jouw persoonlijke bijdrage daarin. Mooi dat je de muziekcultuur uit Rusland en de Oekraïne hier laat horen. Wat een kennis, kunde, gedrevenheid en enthousiasme heb je in het concert laten horen. Fijn om dat mee te maken. Je zult na afloop wel doodmoe zijn geweest van alle inspanningen.

  Het ga je goed en hartelijke groet,

  Hans Hantelmann (man van Diny)

 10. Recensies na het concert op 17.01.2016 in het Willibroerdeskerk in Utrecht :
  [23:00 17-01-2016] Irina: Ow, Irrina, wat geweldig! En jee!! wat kun jij mooi zingen! Zo’n mooi, krachtig en helder stemgeluid! En wat is de kleding mooi. Is dat Russische kledij? Erg mooi! Wat een talent! Jullie allemaal!! Complimenten.
  Lieve groet, Priscilla

  [23:00 17-01-2016] Irina: Beste Irina,
  Ik heb vandaag genoten van het nieuwjaarsconcert in de St. Willibrordkerk in Utrecht. Wat klonk het prachtig. Jullie zagen er mooi uit en het was een verrassend afwisselend concert. Nogmaals hartelijk dank voor de fantastische lessen Russische dorpszang. Ik heb zachtjes zitten meezingen met de kerstliedjes die ik had geleerd en kende zelfs de woorden nog. Vanwege een nieuwe baan, kan ik voorlopig niet meer meedoen, maar ik blijf jullie volgen!
  Hartelijke groet,
  Marjan

 11. Hallo Irina,

  Dat was leuk het zangweekend 29-31 januari 2016!
  Het was gezellig en fijn om je weer te zien en te zingen. Dat voelt toch ook weer heel vertrouwd en om weer even les te krijgen is geweldig.
  Mocht het lukken- ik zou graag het filmpje nog ontvangen waarop jij de verschillende dansstapjes voordoet!

  Lieve groet, Veerle

 12. Я нигде раньше ещё не видела (в тех хорах, в которых я пела), чтобы дирижёр в свой хор столько любви, сил и позитива вкладывал.

  Ik heb het in geen andere koor gezien (waar ik tot nu toe gezongen heb) dat een dirigent zoveel liefde, passie, energie en positiviteit in het koor insteekt.

  Julia Javorska

 13. Beste Irina,

  Afgelopen weekend heb ik voor de derde keer deelgenomen aan het zangweekend. Ondanks mijn drukke agenda vond ik het heerlijk me een heel weekend te laten onderdompelen in de prachtige muziek. Met filmpjes erbij, zelf meegenomen hapjes en een fijne groep was het onder jouw bezielende leiding een onvergetelijk weekend. Dank daarvoor.

  Titia van der Ploeg

  PS een aanrader voor iedereen die van zingen houdt en die het leuk vindt zich te laten uitdagen. Niet alleen stem, maar ook lichaamshouding gaan met sprongen vooruit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *