Zangles

Zanglessen

door Irina Vasiljevna Raspopova

(ook via skype)

Zangles in Wageningen
Professionele zanglessen op alle niveaus en verschillende stijlen.

Irina zingt. Ben je op zoek naar zangles? Ik geef zangles in Wageningen. In mijn lessen kan ik je helpen een gedegen zangtechniek onder de knie te krijgen of om je voor te bereiden op audities voor bijvoorbeeld een musical opleiding / conservatorium.We zullen samen bij mij aan de piano zangoefeningen doen en daarna werken aan nummers dat jij uitkiest of ik voorstel.
De lessen zijn voor iedereen geschikt, van beginners tot zangers met (enige) ervaring. Ik ben opgeleid tot specialist in regionale stijlen van Russische traditionele muziek. Ik studeerde af aan het Moskou Instituut voor Cultuur als dirigent van folklore-groepen. Ik deed en doe veldonderzoek naar stemgebruik en repertoire in verschillende dorpjes van Rusland.

Ik verzorgde cursussen in Finland aan de Sibelius Muziekacademie en de faculteit voor etnomusicologie van de Universiteit van Tampere. Daarna gaf k vanaf oktober 1993 cursussen en masterclasses in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Wales, VS en Rusland.

Je kunt me natuurlijk altijd bellen of mailen als je nog wat vragen hebt of om een afspraak voor een  eerste les te maken!

Groetjes,

Irina Raspopova

31+(0)6-15147414
raspopova@gmail.com

De individuele zanglessen van Irina Raspopova zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in folkloremuziek, volkszang uit Rusland en de Balkan en Slavische, Byzantijnse, middeleeuwse en klassieke zang. Het stemgebruik in de Russische traditionele zang is heel anders dan in de Westerse zang, maar vertoont overeenkomsten met andere niet-Westerse zangkunsten. Zoals in de Arabische of Turkse zang is de melodie vaak versierd met zogenaamde “melisma’s”. Veel liederen worden in borst- of gemengde registers gezongen met een nasale stem. Zangers trachten door imitatie van de stem van de koe “zuivere tonen” in natuurlijke toonladders te imiteren.

Technieken die tijdens de lessen aan bod komen (zie ook Irina’s boek op de pagina Publicaties):
• stemgebruik in verschillende registers (ook diskant) en stijlen voor mannen en vrouwen
• verschillende zangtechnieken
• ademhaling en articulatie
• nasale klanken en het gebruik van boventonen
• melodie versiering o.a. melisma’s
• zuiver zingen en het herstel van intonatie

Meningen van cursisten en specialisten

Dr. Rebecca Stewart:
Hoofd Schola Cantorum Brabantiae, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Tilburg.
Irina Raspópova is een gedreven mens: in Russische muziek, dans en stem; in alle vormen van muziek, dans en stemgebruiken die te maken hebben met muziek die leeft en waardoor de menselijke ziel tot spreken kan komen. Ik heb haar maar twee keer live meegemaakt, maar ik ken ook haar instructieboek over het zingen, verschillende cd’s en dvd’s van haar en haar man – en haar invloed op één van mijn eigen leerlingen. Hoewel ik voornamelijk met muziek uit de middeleeuwen en Renaissance werk, merk ik dat mijn benadering naar deze muziek en die van Irina Raspópova ontzettend dichtbij elkaar liggen. Ik noem mijn benadering “modaal”, zij noemt de hare “oral”. Maar het zijn eigenlijk hetzelfde. Allebei benaderingen proberen de zangstem een kans te krijgen om voor zichzelf te spreken, sterk en overtuigend. En niet vanuit een klein, Westerse zogenoemde klassieke doos.
Ook is mw. Raspópova een oprechte, eerlijke, 100% levende mens. Voor diegene die dat aan kunnen, ga er voor! U zult nooit als hetzelfde mens eruit (als u dat ooit weer wil!) komen. en gelukkig!

Maria Wieggers uit Tilburg:
Als student Oude Vocale Ensemblemuziek aan het Fontys Conservatorium, was ik op zoek naar een docent die kon helpen bij de training van de zeer gespecialiseerde technieken die nodig zijn om de vroege zangtradities van de westerse modale muziek weer tot leven te brengen. Met name de nasale technieken en het werken met boventonen vormen hiervoor een belangrijke basis.
Ik heb in Irina een heel enthousiaste en vakbekwame docent gevonden. Ook het feit dat zij afkomstig is uit een land met nog levende modale tradities is een enorme verrijking.

Tony de Munk uit Nieuwerkerk ad IJssel:
Voordat ik met zanglessen begon bij Irina Raspopova, wist ik niet eens dat ik kon zingen.
Na een workshop bij haar gevolgd te hebben vroeg zij mij om in haar koor te komen zingen en ik was daardoor dan ook heel verbaasd. Ik wist niet dat ik het in me had, om het maar even populair te zeggen…
Ik begon met individuele lessen en al spoedig mocht ik meezingen in haar koor voor amateurs. In het begin had ik echt het idee dat zij mij te hoog aansloeg, want ze liet me dingen zingen waarvan ik het idee had dat die veel te moeilijk voor mij waren. Maar door haar stimulans en veel te oefenen leerde ik toch om mij de technieken eigen te maken en te vertrouwen op haar inzicht en kennis m.b.t. het niveau van haar leerlingen. Zij stimuleerde mij om te vertrouwen op mezelf en niet bang te zijn om fouten te maken… Irina geeft les op een aantrekkelijke creatieve en speelse manier en maakt doordoor naar mijn idee het Russische zingen toegankelijk voor Nederlanders zonder verdere kennis van de Russische taal. Inmiddels zing ik al weer vier jaar bij Irina en neem nog steeds af en toe individuele lessen om mijn techniek en niveau elke keer weer te verbeteren.
Ondanks de reisafstand van 60 km heen en 60 km weer terug, ga ik elke week met veel plezier naar het koor…

Jantina:

De prachtige liederen die Irina met zoveel zorg en moeite en veel liefde door de jaren heen heeft verzameld, hebben een grote plaats in mijn hart.

Wat een schitterend repertoire en wat een voorrecht en vreugde om deze liederen te mogen zingen.

Als we samen in een lied zitten, voelt dat vaak als een stukje hemel op aarde.

Een groot dank-jullie-wel voor de koorleden. Voor de gezelligheid en aanmoediging, maar vooral voor het delen van jullie stemmen.

Dank je wel Irina voor je enthousiasme, het delen van je kennis en vaardigheden en voor je originele en treffende pedagogiek.

Ik heb zoveel bij je geleerd en zou nog veel van je kunnen leren.

Wat veel mooie bagage om mee te nemen in mijn ‘zang-rugzak’.

Dank je wel!

Tarieven

Kosten per privé les:

60 minuten:         € 50,00

Kosten p.p. bij groepsles:

60 minuten:         € 50,00

Proefles:

45 minuten:         € 40,00

10 lessen kaarten (60 minuten):

Voor € 480 kunt een 10 lessen kaart aanschaffen. Deze 10 lessen moeten binnen 3 maanden gevolgd zijn.

Meest recente berichten